Wiemy już, że nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na wigilijne menu. Jednak, są pewne klasyki, które zawsze pojawiają się na świątecznym stole. Oto one:

  1. Barszcz- najczęściej z uszkami lub kluskami, czasami z fasolą.
  2. Karp- to druga obowiązkowa potrawa, która ma symbolizować dostatek w nadchodzącym roku.
  3. Pierogi- najczęściej z kapustą i grzybami, które zawsze cieszy się dużym powodzeniem.
  4. Śledzie- w zalewie octowej, olejowej lub słodkiej. To kolejna potrawa, która ma symbolizować dostatek.
  5. Grzybowa- zupa z suszonych grzybów. To sycąca i aromatyczna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodny wieczór.
  6. Ryba po grecku- karp, halibut lub makrela w słodko-kwaśnej zalewie. To lekka i pyszna potrawa, która świetnie pasuje do wigilijnego stołu.
  7. Sałatka ziemniaczana- z kiszonymi ogórkami, cebulą i sosem majonezowym. To tradycyjna sałatka, która zawsze znajduje się na wigilijnym stole.
  8. Kutia- danie z kaszy jęczmiennej, maku, rodzynek i bakalii. To słodka potrawa, która symbolizuje urodzaj i dostatek.
  9. Kapusta z grochem- danie z kapusty kiszonej i grochu. To sycąca i zdrowa potrawa, która świetnie rozgrzewa w chłodny wieczór.
  10. Paszteciki z grzybami- danie z ciasta francuskiego lub kruchego z farszem grzybowym. To pyszne i łatwe do przygotowania danie, które zawsze się udaje.
  11. Krokiety- danie z ciasta francuskiego lub kruchego z farszem z grzybów, mięsa lub kapusty. To kolejna potrawa, która świetnie sprawdza się na wigilijnym stole.
  12. Makowiec- symbol Wigilii, makowiec to deser, który kończy świąteczną ucztę.

Oczywiście, tradycję można modyfikować i dostosować do własnych upodobań.

Przynieś do biblioteki, przygotowany wczoraj przepis na ulubione danie wigilijne, wypożycz książkę i odbierz świąteczną ozdobę w prezencie.