Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury
Kalendarz adwentowy - 19 grudnia - wtorek
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W polskiej tradycji bożonarodzeniowej Wigilia, czyli 24 grudnia to nie tylko oczekiwanie na święta, ale również czas uroczystej kolacji.
Bez wątpienia jednym z najważniejszych elementów świątecznego menu jest 12 potraw wigilijnych. Wśród nich znajdziemy m.in. pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem, barszcz czy kompot z suszu.
Nie wiadomo dokładnie, skąd wzięła się tradycja 12 potraw. Jedna z teorii mówi, że nawiązuje do 12 apostołów, a inna, że do 12 miesięcy w roku. Istnieje też przesąd, według którego podczas Wigilii należy spróbować każdego dania, żeby mieć szczęście w nowym roku.
Oczywiście, że nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na wigilijne menu. W każdej rodzinie znajdziemy inne ulubione potrawy.
Twoje dzisiejsze zadanie polega na przygotowaniu, na kartce formatu A4, przepisu na Twoje ulubione danie wigilijne. Kartkę z przepisem możesz w dowolny sposób udekorować.
Przepis zachowaj do środy, kiedy to otworzysz kolejną kartkę Kalendarza Adwentowego. Liczymy na Twój udział w zabawie.
Dzisiejszemu zadaniu towarzyszy świątecznie udekorowane okno przez jedną z naszych młodych czytelniczek - Anastazję.
Kalendarz adwentowy - 18 grudnia - poniedziałek
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Przynieś do biblioteki w Trzyciążu jednego z pierniczków, których wypiekaniem zajmowałaś/eś się wczoraj.
Ale to nie koniec zadania. Dodatkowo przynieś przepis wg którego pierniczek został przygotowany i upieczony.
Wypożycz z biblioteki książkę i odbierz w prezencie świąteczną paczkę niespodziankę.
Przyniesione przez czytelników przepisy zostaną zamieszczone na stronie BiOAK Gminy Trzyciąż, wraz ze zdjęciem upieczonego pierniczka.
Kalendarz adwentowy - 17 grudnia - niedziela
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Pierniczki mogą być świetną ozdobą na choinkę, ale przede wszystkim są pyszne, zarówno po upieczeniu jak i później; dobrze się przechowują.
Nie jest tajemnicą, że tradycyjny piernik i pierniczki muszą długo dojrzewać, by następnie trafić na wigilijny stół. Kiedy rozpocząć przygotowania? Wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju ciasto zamierzamy przyrządzić.
Jak podaje książka kucharska – idealny czas na przygotowanie tradycyjnych pierniczków staropolskich lub piernika staropolskiego, to pierwsza połowa listopada. Ciasto musi bowiem długo leżakować, by uzyskać odpowiedni smak i aromat. Nie wszystko można jednak zorganizować idealnie, więc obowiązuje zasada - im szybciej, tym lepiej.
Jednakże, przy nadmiarze obowiązków, o świątecznych piernikach możemy zwyczajnie zapomnieć. Czy możemy je przyrządzić nieco później? Odpowiedź brzmi - tak. Istnieją przepisy na pierniki, które można upiec nawet w samą wigilię! Nadal będą chrupkie i smakowite (www.eska.pl/bydgoszcz/kiedy-zrobic-pierniczki-na-swieta-sprawdzamy-czy-to-juz-odpowiedni-czas-na-wypiek-04-12-aa-K8Hk-kDHU-pE3q.html).
Zapewne domyślacie się już, na czym będzie polegało dzisiejsze zadanie. Pod nadzorem osoby dorosłej, upiecz świąteczne pierniczki.
Wiemy, że zapach pierniczków roznoszący się po domu, będzie zachęcał do konsumpcji, ale przynajmniej jednego pierniczka zachowaj do poniedziałku, kiedy to odkryjesz kolejną kartkę z kalendarza.
Życzymy dobrej zabawy!