12 kwietnia obchodzimy w Polsce "Dzień Czekolady", smakołyku uwielbianego na całym świecie od ponad 200 lat. Nie dziwią więc jego kolejne odsłony: ciastka, batony, napoje, lody, mydło czy nawet masaż.

Na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie.

Z tej okazji przygotowaliśmy dla naszych czytelników krzyżówkę wiedzy o czekoladzie. Każdy, komu uda się znaleźć rozwiązanie krzyżówki oraz dostarczy je w dniu 12 kwietnia (piątek) do biblioteki, otrzyma w prezencie pyszną czekoladę.

Nie przegap tej okazji!

Krzyżówkę można pobrać w bibliotece lub poniżej.

Załączniki:
PlikRozmiar
Pobierz plik (Czekolada.pdf)krzyżówka224 kB

Przedstawiamy Państwu najpiękniejsze wiersze świąteczne, których twórcami są nasi młodzi czytelnicy.

W ten świąteczny czas

tyle wiary, nadziei jest w nas.

Słodkie wypieki, rodzinne spotkania,

całe worki prezentów do rozdania.

Światełka migają, ludzie się ściskają.

Choinka pięknie ubrana

by na twarzy uśmiech był od rana.

(autorka: Madzia Niepsuj)

         

 „Święta”

Święta Bożego Narodzenia

To magiczny czas.

Przy stole siedzimy i się dobrze bawimy.

Gwiazdka przynosi prezenty

i każdy jest uśmiechnięty.

                                   (autorka: Ania Domagała)

  

„Bombki”

Na choince bombki jak marzenia kolorowe,

w srebrze, złocie i błękicie lśnią.

Tańczą w blasku świec, radośnie i wesoło,

Świąteczne drzewko wspaniale zdobią.

            (autorka: Anastazja Banasiewicz)

      

Wiary, która może przenieść góry.

Nadziei, która nigdy nie zgaśnie.

Miłości, która jest światłem życia.

Niech narodziny Chrystusa

Zwiastują dobrą nowinę!

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Te piękne życzenia, do wszystkich Mieszkańców Gminy Trzyciąż, skierowała jedna z naszych młodych czytelniczek – Anastazja Banasiewicz.

Zwyczaj obdarowywania prezentami jest obchodzony w większości regionów świata w Boże Narodzenie. W Polsce jest on obchodzony w Wigilię. Prezenty odnajduje się pod choinką. W niektórych tradycjach samo drzewko bywa niespodzianką dla dzieci i gości.

Tradycja znana jest od XIII wieku i nawiązuje do darów jakie złożyli Trzej Królowie Jezusowi podczas wizyty w Betlejem.

Na skutek przenikania do europejskiej tradycji elementów kultury anglosaskiej (w szczególności amerykańskiej) także w Europie Święty Mikołaj utożsamiany jest coraz częściej z Bożym Narodzeniem i świątecznymi prezentami.

W Rosji Mikołaj z Miry był również otoczony kultem jako patron uciśnionych i skrzywdzonych, ale przejętą z zachodu postać rozdającą dzieciom prezenty nazwano Dziadkiem Mrozem, ze względu na podobieństwo do bajkowej postaci nazywanej Moroz Krasnyj Nos. Zgodnie z tradycją, rozdaje on prezenty wraz ze Śnieżynką.

W tradycji bizantyńskiej jego odpowiednikiem jest Święty Bazyli, który obdarowuje prezentami dzieci w dniu 1 stycznia.

W Wielkopolsce, na Kujawach, na Pałukach, na Kaszubach i na Pomorzu Zachodnim prezenty na Boże Narodzenie tradycyjnie przynosi Gwiazdor, święty Mikołaj przynosi prezenty 6 grudnia.

W Małopolsce i na Śląsku Cieszyńskim prezenty pod choinką zostawia Aniołek, natomiast w nocy z 5 na 6 grudnia prezenty przynosi święty Mikołaj.

Na Górnym Śląsku w Czechach, na Słowacji i Węgrzech prezenty na Boże Narodzenie przynosi Dzieciątko utożsamiane z postacią Jezusa Chrystusa. 6 grudnia prezenty przynosi święty Mikołaj.

Na Dolnym Śląsku oraz na Opolszczyźnie prezenty w Boże Narodzenie przynosi Gwiazdka.

Mieszkańcom Płaskowyżu Tarnogrodzkiego natomiast na Boże Narodzenie prezenty przynoszą Krasnoludki. Mikołaj jedynie 6 grudnia.

W Hiszpanii prezenty przynoszą Trzej Królowie 6 stycznia. Dzieci nie znajdują żadnego prezentu pod choinką (www.wikisciencecompetition.org/contest/).

W dniu dzisiejszym pragniemy podzielić się 3 przepisami na świąteczne pierniczki, które otrzymaliśmy od naszych czytelników. Żywimy nadzieję, że ku obopólnemu zadowoleniu. Wierzymy, że niektórzy spośród czytających, skorzystają ze sprawdzonych receptur, aby przygotować te pyszne ciasteczka z korzennymi przyprawami.

Przepis, którym podzieliła się z nami Ania Domagała

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej - do 500 g;

¾ kostki prawdziwego masła - 150 g;

½ szklanki cukru drobnego lub cukru pudru - ok. 150 g;

200 g płynnego miodu;

około ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% - 150 g;

4 żółtka jajek średniej wielkości;

2 łyżeczki sody oczyszczonej;

łyżeczka kakao;

przyprawy: łyżka cynamonu, łyżeczka mielonego imbiru lub gotowe przyprawy korzenne;

po pół łyżeczki: mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry.

 Wykonanie:

Krok 1: Podgrzej miód z masłem i przyprawami.

W rondelku umieść 150 g masła, wlej 200 g dobrej jakości płynnego miodu. Wsyp łyżeczkę kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła. Słodką masę wymieszaj dokładnie.

PORADA: Przyprawy można zastąpić gotową mieszanką - 20-30 g dobrej mieszanki do pierników.

Krok 2: Odstaw gotową masę do przestudzenia.

Krok 3: Połącz śmietanę z sodą.

Krok 4: W misce umieść mąkę, dodaj żółtka i śmietanę z sodą, dodaj też pół szklanki drobnego cukru. Na koniec wlej przestudzoną masę korzenną.

Krok 5: Gotowe ciasto przykryj folią i odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Krok 6: Schłodzone ciasto rozwałkuj i wycinaj pierniczki.

Krok 7: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Każdą partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Piecz 12 minut.

Krok 8: Przestudź i dekoruj pierniczki.

 

Przepis, który przyniosła Lenka Szota

Składniki:

120 g płynnego miodu;

80 g prawdziwego masła;

100 g cukru drobnego lub cukru pudru;

1 łyżeczka przyprawy do piernika;

420 g mąki pszennej;

10 g kakao;

1 jajko;

1 łyżeczka sody oczyszczonej.

 Wykonanie:

Krok 1: W rondelku umieść  masło miód i cukier. Całość podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się składników. Na koniec dodaj przyprawę do pierników i jeszcze chwilę podgrzewaj.

Krok 2: W misce umieść przesianą mąkę wraz z kakao, dodaj łyżeczkę sody i wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczone składniki i jajko.

Krok 3: Ciasto wyrabiaj dłonią, aż będzie elastyczne.

Krok 4: Podziel ciasto na 2 części. Jedną część odstaw, a drugą rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.

Krok 5: Wycinaj pierniczki.

Krok 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Piecz 8 minut.

Krok 7: Tak samo postępuj z drugą połową ciasta.

Krok 8: Przestudź i dekoruj pierniczki.

 

Pierniczki wg przepisu który dostarczyła Anastazja Banasiewicz

Składniki:

140 g płynnego miodu naturalnego;

120 g prawdziwego masła;

2 płaskie łyżeczki przyprawy do pierników;

1 płaska łyżeczka cynamonu;

2 płaskie łyżki  gęstej śmietany 18%;

1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia;

1 duże jajko;

1 żółtko;

100 g cukru;

420 g mąki pszennej;

1 łyżka kakao.

 Wykonanie:

Wszystkie składniki na pierniczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Krok 1: W rondelku umieść  płynny miód. Wsyp przyprawę do piernika oraz cynamon. Mieszając zagotuj. Po tym czasie zmniejsz ogień i dodaj masło. Całość mieszaj do całkowitego roztopienia się masła.

Krok 2: Odstaw gotową masę do przestudzenia.

Krok 3: W miseczce wymieszaj śmietanę z sodą lub proszkiem do pieczenia. Śmietana powinna po chwili zwiększyć nieco swoją objętość.

Krok 4: Do  miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier,  żółtko  oraz jajko. Dodajemy przestudzoną masę z rondelka, szczyptę soli oraz śmietanę z sodą. Całość miksujemy, przez kilka sekund, do powstania jednolitej, bardzo gęstej masy

Krok 5: Gotowe ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Ciasto przez ten czas spędzony w lodówce powinno nieco zgęstnieć, lecz nadal będzie dość klejące.

Krok 6: Po wyjęciu z lodówki, przez chwilę wyrabiamy ciasto w dłoniach na obsypanym mąką blacie.

Krok 7: Podziel ciasto na 2 części, lekko oprószając mąką. Każdą część ciasta najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3-4 mm. 

Krok 8: Z każdej części zdejmujemy z góry jeden arkusz papieru do pieczenia i wycinamy za pomocą świątecznych foremek pierniczki.

Krok 9. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra - dół). Piecz 10 minut.

Krok 10: Pierniczki powinny być ładnie rumiane i zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Krok 11: Przestudź i dekoruj pierniczki.

W dniu dzisiejszym pragniemy przedstawić ofertę książek, które wprowadzą Was w niezwykłą atmosferę nadchodzących dni:

8 propozycji ze strony "lubimyczytać" dla dzieci i dorosłych: https://lubimyczytac.pl/ksiazki-ktore-wprowadzaja-w-swiateczny-nastroj-8-propozycji?smclient=49b1e2ef-e974-4b8e-99ef-6667517f73b5&utm_source=salesmanago&utm_medium=email&utm_campaign=defaul

świąteczne kryminały: Świąteczne kryminały: 8 propozycji | Lubimyczytać.pl (lubimyczytac.pl)

Propozycje książek blogerki Joanny Pachli: Książki na święta: 56 tytułów, które wprawią Cię w świąteczny klimat! (joannapachla.com)

Książki na święta dla dzieci, młodzieży i dorosłych - propozycje SkupSzop.pl: Książki o tematyce świątecznej. 11 propozycji na Boże Narodzenie - SkupSzop.pl

Dzisiejsze zadanie polega na odwiedzeniu biblioteki, wypożyczeniu książki i wymówieniu magicznego słowa "Święta", co pozwoli odebrać upominek świąteczny w postaci książeczki tematycznie związanej ze świętami  Bożego Narodzenia.

 Zapraszamy do biblioteki.

Wiemy już, że nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na wigilijne menu. Jednak, są pewne klasyki, które zawsze pojawiają się na świątecznym stole. Oto one:

  1. Barszcz- najczęściej z uszkami lub kluskami, czasami z fasolą.
  2. Karp- to druga obowiązkowa potrawa, która ma symbolizować dostatek w nadchodzącym roku.
  3. Pierogi- najczęściej z kapustą i grzybami, które zawsze cieszy się dużym powodzeniem.
  4. Śledzie- w zalewie octowej, olejowej lub słodkiej. To kolejna potrawa, która ma symbolizować dostatek.
  5. Grzybowa- zupa z suszonych grzybów. To sycąca i aromatyczna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodny wieczór.
  6. Ryba po grecku- karp, halibut lub makrela w słodko-kwaśnej zalewie. To lekka i pyszna potrawa, która świetnie pasuje do wigilijnego stołu.
  7. Sałatka ziemniaczana- z kiszonymi ogórkami, cebulą i sosem majonezowym. To tradycyjna sałatka, która zawsze znajduje się na wigilijnym stole.
  8. Kutia- danie z kaszy jęczmiennej, maku, rodzynek i bakalii. To słodka potrawa, która symbolizuje urodzaj i dostatek.
  9. Kapusta z grochem- danie z kapusty kiszonej i grochu. To sycąca i zdrowa potrawa, która świetnie rozgrzewa w chłodny wieczór.
  10. Paszteciki z grzybami- danie z ciasta francuskiego lub kruchego z farszem grzybowym. To pyszne i łatwe do przygotowania danie, które zawsze się udaje.
  11. Krokiety- danie z ciasta francuskiego lub kruchego z farszem z grzybów, mięsa lub kapusty. To kolejna potrawa, która świetnie sprawdza się na wigilijnym stole.
  12. Makowiec- symbol Wigilii, makowiec to deser, który kończy świąteczną ucztę.

Oczywiście, tradycję można modyfikować i dostosować do własnych upodobań.

Przynieś do biblioteki, przygotowany wczoraj przepis na ulubione danie wigilijne, wypożycz książkę i odbierz świąteczną ozdobę w prezencie.

W polskiej tradycji bożonarodzeniowej Wigilia, czyli 24 grudnia to nie tylko oczekiwanie na święta, ale również czas uroczystej kolacji.

Bez wątpienia jednym z najważniejszych elementów świątecznego menu jest 12 potraw wigilijnych. Wśród nich znajdziemy m.in. pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem, barszcz czy kompot z suszu.

Nie wiadomo dokładnie, skąd wzięła się tradycja 12 potraw. Jedna z teorii mówi, że nawiązuje do 12 apostołów, a inna, że do 12 miesięcy w roku. Istnieje też przesąd, według którego podczas Wigilii należy spróbować każdego dania, żeby mieć szczęście w nowym roku.

Oczywiście, że nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na wigilijne menu. W każdej rodzinie znajdziemy inne ulubione potrawy.

Twoje dzisiejsze zadanie polega na przygotowaniu, na kartce formatu A4, przepisu na Twoje ulubione danie wigilijne. Kartkę z przepisem możesz w dowolny sposób udekorować.

Przepis zachowaj do środy, kiedy to otworzysz kolejną kartkę Kalendarza Adwentowego. Liczymy na Twój udział w zabawie.

Dzisiejszemu zadaniu towarzyszy świątecznie udekorowane okno przez jedną z naszych młodych czytelniczek - Anastazję.

 

Przynieś do biblioteki w Trzyciążu jednego z pierniczków, których wypiekaniem zajmowałaś/eś się wczoraj.

Ale to nie koniec zadania. Dodatkowo przynieś przepis wg którego pierniczek został przygotowany i upieczony.

Wypożycz z biblioteki książkę i odbierz w prezencie świąteczną paczkę niespodziankę.

Przyniesione przez czytelników przepisy zostaną zamieszczone na stronie BiOAK Gminy Trzyciąż, wraz ze zdjęciem upieczonego pierniczka.